Processen
SÅDAN FREMSTILLES BIOGASSEN
Med Iglsø Biogas omdannes alt det, som vi ikke vil have til det, vi har brug for. Via anlægget konverteres affald og restprodukter, såkaldt biomasse, fra landbruget til biogas.
Processen indledes med at biogasanlægget modtager de forskellige biomasser i form af dybstrøelse, majsensilage, gylle og andet organisk affald. I anlæggets reaktor sker der en biologisk nedbrydningsproces med opvarmning af masserne i et anaerobt miljø, hvorved der opstår biogas – en blanding af gasserne metan (CH4) og kuldioxid (CO2). Processen fremskyndes ved at holde en temperatur på 52°C (thermofil) i anlæggets reaktorer og efterafgasningstanke. Biogassen opbevares derefter i anlæggets tre lagertanke, hvor den bliver blandet med svovlsyre og vand fra gasrensningen for dernæst at blive leveret tilbage til landbruget i form af gylle. Den afgassede gylle er nu frigjort fra den klimabelastende metan og resulterer i en mindre fordampning af ammoniak fra marken efter udbringning.
For at biogas kan anvendes som vedvarende energikilde, skal det opgraderes. Iglsø Biogas er derfor forsynet med en opgraderingsdel, et aminanlæg, som fjerner CO2 og andre urenheder fra den rå biogas, så gassen opnår en højere brændværdi og derefter kan sendes ud på naturgasnettet.
I aminanlægget bringes biogassen i fysisk kontakt med en væske i en renseenhed, også kaldet en skrubber. Her går CO2 fra gasfasen og over i den modstrømmende væske og følger denne ud af skrubberen, så renset biogas kommer ud gennem toppen af skrubberen.